A Föld első élőlényei az algák voltak, közel 3 milliárd éve léteznek a bolygónkon. Ugyan számos mutáció következményeképpen, de lényegében a Föld élőlényei az algákból jöttek létre. Az algák az „élet forrásai”, és az építőanyagok kimeríthetetlen tárházait alkotják. Kiváló alkalmazkodási képességeiknek köszönhetően az évmilliók során túléltek minden környezeti változást. A világ összes élőanyag-mennyiségének 1/3 részét ma is az algák teszik ki!
Manapság a Spirulina és a Chlorella mikroalgák a legismertebbek, hihetetlen mennyiségű vitális tápanyagot tartalmaznak. [01.]
A világ vezető kutatói úgy vélik, hogy a mikroalgák teljes értékű tápanyagok. Az Egészségügyi Világszervezet ’szuperélelmiszerként’ tartja számon a mikroalgákat.
A szuperélelmiszerek olyan táplálékok, amelyek koncentráltan tartalmaznak az egészséges élethez elengedhetetlen tápanyagokat, és kiemelkedő, valamint átfogó élettani hatásokat gyakorolnak az emberi szervezetre. Szupertáplálékként a mikroalgák további jellegzetessége, hogy gyermekek számára is nyugodtan adhatóak. Fontos, hogy nincs semmiféle káros mellékhatásuk.
A Spirulina és a Chlorella mikroalalgák egyaránt a világ leggazdagabb tápanyag forrásai közé tartoznak. Koncentráltan tartalmaznak az egészséges élethez elengedhetetlen tápanyagokat, és kiemelkedő, valamint átfogó élettani hatásokat gyakorolnak az emberi szervezetre. Antioxidáns -, gyulladáscsökkentő -, fájdalomcsillapító -, emésztést segítő -vagy éppen a szív –és érrendszert védő hatásaik bizonyítottak.
Különbségek a Spirulina és a Chlorella között
Amikor a létező legjobb étrendkiegészítőt kell kiválasztani, sokan azt kérdezik, mi a különbség a Spirulina, és a Chlorella algák között? Igaz, hogy mindkettő hihetetlenül hatékony szuperélelmiszer, de a Spirulina és a Chlorella alapvetően két különböző fajtája a mikroalgáknak.
Míg a Spirulina spirál alakú, többsejtű növény, mag nélküli, addig a Chlorella egy maggal rendelkező, gömb alakú, egysejtű mikroorganizmus. A Spirulina akár 100-szor nagyobb is lehet a Chlorellánál!
További lényeges eltérés, hogy a Spirulina kék-zöld -, a Chlorella pedig homogén zöld színű.
A Spirulina legjobban olyan édesvizű tavakban vagy folyókban fejlődik, melyeknek viszonylag magas az alkáli tartalmuk. A közepes hőmérséklet és a bőséges napfény nélkülözhetetlen a növekedéséhez. A Spirulina betakarítása igen egyszerű, hiszen általában nagyon kevés más organizmussal él együtt. A Spirulina fala tökéletesen emészthető, fogyasztásra kész, azonnal megemésztődik és felszívódik a szervezetben. [02.]
A szintén édesvízekben növekvő Chlorella, mikroszkópikus mérete miatt együtt él számos egyéb organizmusokkal, ezért sokkal nehezebb a termesztése és a betakarítása is. A Chlorella feldolgozást igényel, mielőtt emberi fogyasztásra kerül, hiszen cellulóz fala a drága berendezéseket igénylő feldolgozás nélkül emészthetetlen az emberi szervezet számára. A Chlorella előállítás költségei jelentősen magasabbak, a Spirulina algához képeset.
A Spirulina és a Chlorella között tápanyag különbségeket is találni, néhány szembetűnőt összegyűjtöttük Önnek: