Világszerte – így hazánkban is egyre többen szenvednek allergiás reakció okozta megbetegedésektől. Legyen szó akár szénanátháról, ekcémáról, asztmáról – minden esetben a szervezet megváltozott, a szokásostól eltérő válaszreakciója lép fel bizonyos – nem allergiás egyéneknél egyébként ártalmatlan – anyagokkal szemben.
Az allergia olyan immunfolyamat következménye, amelynek során az allergiát kiváltó anyag (allergén) hatására olyan főként IgE típusú ellenanyagok képződnek, amelyek a hízósejtek és a bazofil granulociták membránjain lévő receptorokhoz kötődve érzékennyé teszik (szenzibilizálják) a szervezetet az adott anyaggal szemben. Ezek az ellenanyagok hosszú ideig a sejtek felszínén maradnak anélkül, hogy tüneteket okoznának, viszont amikor az allergén újra a szervezetbe kerül - a sejtek felszínén már ott lévő ellenanyag-molekulákkal reagál. A sejtfelszínen lezajló allergén-ellenanyag kapcsolódás mediátor anyagok felszabadulását eredményezi a sejtekből (ilyen anyag például a hisztamin, vagy a leukotriének stb.). [01.]
Ezek a mediátor anyagok okozzák az allergiás tüneteket.
Az allergén anyagok csoportosítása
Egyéni érzékenységtől függően allergiát bármilyen anyag okozhat.
Az allergia tünetei leggyakrabban az alsó-, és felső légutakat, a gyomor-bélrendszert, a bőrt, és a szemet érintik.
A Spirulina alga csökkenti az allergiás nátha (szénanátha) tüneteit
Az allergiás rhinitis kellemetlen tünetei- a tüsszögés, az orrdugulás, a vizes-nyákos orrfolyás, az orrviszketés, a torokviszketés, a torokfájás, a szemtünetek (viszketés, vörösödés, könnyezés), a köhögés, a fulladás, a hőemelkedés, a fejfájás, a fáradtság, az alvászavar sokak életét megnehezíti. Ezen tünetek enyhítésében lehet segítségünkre a SPIRULINA tabletta. [02.]
A Spirulina egy kék-zöld alga, nevét az 5-7 csavarulatból álló spirálos alakjáról kapta. Az egyik legismertebb tengeri algafajta, amely természetes előfordulási helyén kívül még termeszthető is.
Hatásosságát a szénanátha kezelésében jól dokumentált kísérletek igazolják. Már az 1990-es évek végén kutatók egy csoportja felfedezte, hogy patkányokban a Spirulina alga képes gátolni az allergiás reakciókat oly módon, hogy csökkenti a hisztamin szintet. 2005 tavaszán a Journal of Medical Food közzétett tanulmánya szerint a Spirulina védelmet nyújt az emberek allergiás náthája ellen is. Egy újabb keletű randomizált, kettős vak-, placebo kontrollos vizsgálatban allergiás náthával rendelkező egyéneket tápláltak naponta vagy placebóval vagy Spirulinával 12 héten keresztül. Ebben a 12 hetes vizsgálatban összesen 34 felnőtt vett részt 18 és 55 év közötti életkorban, kórtörténetükben allergiás náthával (egyéb betegségük nem volt). A kutatók felfedezték, hogy a napi 2000 mg Spirulina elfogyasztása gátolja az Interleukin-4 előállítását. (Az interleukin-4, vagy röviden az IL-4 egy citokin, amely elősegíti az IgE (IgE) termelését - ami az az antitest, ami az allergiás reakciót kiváltja.
A tanulmány kimutatta, hogy a magas dózisú Spirulina szignifikánsan csökkentette az IL4 szintjét (32%-kal), ami bizonyítja a mikroalga védőhatását az allergiás náthával szemben.Egy másik randomizált, kettős-vak és placebo-kontrollált tanulmány, - ami 2008 októberében jelent meg egy európai fül-orr-gégészeti közleményben - megállapította, hogy a Spirulina rendszeres fogyasztásajelentősen csökkentette az allergiás nátha olyan tüneteit, mint az orrfolyást, a tüsszögést, az orrdugulást és a viszketést. A vizsgálatot 2006 júniusától 2007 februárjáig végezték, annak érdekében, hogy megelőzzék az allergiás rhinitis tüneteinek szezonális súlyosbodását. A résztvevő 150 rhinitises beteg közül 129 beteg kezelése fejeződött be a protokoll szerint. A 19 és 49 év közötti férfiak és nők a 6 hónapig tartó vizsgálata során napi 2000 mg Spirulinát vagy placebót fogyasztottak – úgy, hogy időközben semmilyen más allergia ellenes kezelést nem .