Tápanyagpótlás Spirulina algával

A Chlorella és Spirulina algák Földünk legújabb (bár valójában legrégibb) szuperélelmiszerei. A nemzetközileg ’Superfood’-nak nevezett kategóriába olyan táplálékok tartoznak, amelyek koncentráltan tartalmaznak az egészséges élethez elengedhetetlen tápanyagokat, és kiemelkedő, valamint átfogó élettani hatásokat gyakorolnak az emberi szervezetre.
A mikroalgák sok országban, mint például Japánban és Kínában a mindennapi táplálkozás alapját képezik.

A Spirulina az egyik legjobbb tápanyagforrás?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai alapján kijelenthető, hogy a Spirulina tápértéke nagyobb bármilyen ismert élelmiszernél és orvosi készítménynél. A Spirulinában minden benne van, amire az emberi szervezetnek is szüksége van, többek között ezért is szerepel a NASA űrhajósainak étrendjében az űrutazások előtt/során.

A Spirulina több százmillió éve jelen van a Földön. Apró, mikroszkopikus fönálszerű vízinövény, amely nem rendelkezik a növényekre jellemző külsőségekkel: nincs gyökere, szára, levele...
A Spirulinának nincsen sejtmagja, sejtfala és sejthártyája sem, ennek köszönhetőleg nagyon magas a felszívódási aránya – közel 95%!

A természet a Spirulinát egyedi összetétellel látta el

  • A növekedésétől függően a Spirulina 65-72%-ban fehérjét tartalmaz. A Spirulina növényi fehérjéi egyedülállóak abban, hogy bennük egyszerre megtalálható mind a 8, az élet működéséhez elengedhetetlen esszenciális aminosavat: Izoleucin, Leucin, Lizin, Metionin, Fenilalanin, Triptofán, Treonin, Valin.
    A növényi fehérjék esetében ez több mint ritka jelenség!
  • A Spirulina a 12-ből tartalmaz 10 további ún. nem-esszenciális aminosavat. Ezek az aminosavak ugyan úgy nélkülözhetetlenek a szervezet számára, csupán annyi a különbség, hogy míg az esszenciális aminosavakat a szervezet nem tudja felépíteni más tápanyagokból, addig ugyanezt a nem-esszenciális aminosavak esetében ezt képes megtenni.
  • A Fikocianin, vagy más néven ’algakék’ fehérje komplex vegyület, nagyjából a spirulina 14%-át teszi ki. A fikocianin egymilliárd évvel a klorofill előtt jöhetett létre, és prekurzora (olyan vegyület, amelyből biokémiai folyamatok során jelentős szerepű végtermék alakul)lehet a klorofillnak, valamint a hemoglobinnak.
  • Testünk szöveteinek építőköveit, az ásványi anyagokat és mikroelemeket nagy számban tartalmazza a Spirulina. Bőséges forrása a káliumnak, a kálciumnak, a cinknek, a magnéziumnak, a szelénnek, a mangánnak, a vasnak és a foszfornak egyaránt. A Spirulina a legjobb vaspótlók egyike a világon: 10 grammjában akár 10 mg vas is lehet!
  • A spirulina tartalmaz olyan mikrotápanyagokat is, amelyekből a szervezet vitaminokat képes előállítani. Ilyen vegyületek a Spirulinában a karotinoidok, amelyekből a szervezet az A-vitamin előállítására képes. Mivel az A-vitamin jellegzetesen állati eredetű táplálékokban van jelen, a Spirulinával, mint növényi eredetű táplálékkal mégis fokozható az A-vitamin szint a szervezetben.
    A Spirulina karotinoidjai közül kiemelendő a béta-karotin, amelyből 10-szer többet tartalmaz az alga, mint a béta karotin legismertebb természetes forrása, a sárgarépa.
  • A Spirulina jelentős forrása vitaminoknak is.
    Megtalálható benne a sejtek és az érrendszer egészségét biztosító E-vitamin, az anyagcserében szerepet játszó B1-vitamin, a menteális firsseségért felelős B3-vitamin (másnéven niacin), a néha B9-vitaminként is emlegetett Inozit, a „szem-vitaminjaként” is ismert B2-vitamin (riboflavin), a szív egészségéért felelős B6-vitamin, a nyugtató hatású Biotin, az egyéb növényi forrásból beszerezhetetlen B12-vitamin, a szellemi frissességet és az egészséges bőrt biztosító Pantoténsav végül de nem utolsó sorban pedig a a vörösvérsejtek képzésében szerepet játszó Folsav.
  • A Spirulina tartalmaz nukleinsavakat is (DNS és RNS), amelyek a genetikai információ átadásában és tárolásában játszanak szerepet.
  • A Q10-hez hasonló koenzim az ételekből felvett energia elosztását segíti.
  • Enzimek és pigmentek – A Spirulina összetevőinek egyike éppen egy pigment, mégpedig a zöld színért felelős klorofill. A klorofill fontosabb tulajdonságai közé tartozik a méregtelenítés, az emésztés helyreállítása, a megfelelő bélműködés biztosítása.
    A Spirulina közel 2000 enzimet tartalmaz, így talán nem meglepő, hogy grammonként a legtöbb tápanyagot tartalmazza az összes eddig vizsgált élelmiszer közül! A Spirulina enzimjei segítik a sebek gyógyulását, a jobb emésztést és a szervezet belső regenerációját.
  • A Spirulina bámilyen koncentrált összetételű, mindössze 7% zsírt tartalmaz. Zírjai többnyire esszenciális és Omega zsírsavak, nem pedig veszélyes zsírsavak.
    A Spirulina gamma-linolénsavja sokrétű hatásokat képes kifejteni: fontos az ideg -és az immunrendszer számára, gyulladáscsökkentő és a bőr egészségére is hatással van.
  • Kevés szénhidrátot és cukrot tartalmaz, és nem emeli meg a vércukorszintet. Átlagos kalóriatartalma 3,9kCal/gramm.

 

A Chlorella igazi energiabomba

Évezredek és évszázadok tucatjait túlélő Chlorella alga a Spirulinához hasonlóan a Föld egyik legrégebbi élő szervezete. Átvészelt vírusokat, járványokat, időjárási változásokat, vagyis remekül alkalmazkodott a külső környezeti változásokhoz. Dr. Frank Liebke a Klinghardt Academy for the Healing Arts and Neurobiology (USA, New Jersey) kutatója éppen ezért nevezte a Chlorellát „a föld, a víz, a tűz és a szél teremtényeként” utalva az algák azon tulajdonságára, hogy végígkísérték a földi élet fejlődését.
Csak úgy, mint a Spirulina a Chlorella is teljes értékű tápanyagnak tekinthető. Hasonlóan gazdag nélkülözhetetlen tápanyagokban, ám egy egyedi sajátossága megkülönbözteti a Spirulinától. Ez a CGF (Chlorella Growth Factor), vagyis a Chlorella Növekedési Faktor.
A CGF egy nukleotid-peptid-komplex „anyag”, javarészt nukleinsav-származékokból áll, és ahogy a neve is mutatja, a növekedésben és a fejlődésben játszik szerepet. A CGF hatására a sejtek extrém idő alatt, átlagosan 20 óránként reprodukálják magukat >>> további 4 sejt keletkezik.
A CGF minden egyes Chlorella sejtmagjában megtalálható, további jellegzetessége pedig, hogy biztosítja a szervezet számára a regenerálódáshoz szükséges üzemanyag utánpótlását.

A Chlorella alga igazi energiabomba, nélkülözhetetlen tápanyagok utánpótlását biztosítja:

  • Komplex vitmainforrás, egy csomagban tartalmazza az A-, B1-,B2-, B6-, B12-, C-,E-, és K-vitaminokat.
  • A Chlorella a Spirulinánál is több klorofillt tartalmaz, éppen ezért a legjobb ismert növényi eredetű klorofill-forrás. A Chlorella antioxidáns -, fertőtlenítő -és az emésztést segítő hatásait nagyban köszönheti a klorofillnak
  • Az „építőkövekként” számon tartott ásványi anyagokat és nyomelemeket bioaktív formájukban tartalmazza. Foszfort, káliumot, magnéziumot, kálciumot, vasat, mangánt, cinket, rezet, és kobaltot találni az összetevői között. A Chlorella alga az egyik legkiválóbb jódforrás!
  • A Chlorella zsírsavjai között az Omega-3 és az Omega-6 esszenciális zsírsavakat is megtalálni.
  • Gazdag karotinoidokban: asztaxantin, kantaxantin, flavoxantin, loraxantin és neoxantin.
  • A Chlorella poliszacharidjai az immunrendszert stimulálják.
  • Az inozitol, mint a sejtek jeltovábbító mechanizmusainak fontos alkotóeleme megtalálható a Chlorellában.
  • A Chlorella gazdag fehérjeforrás, számos kutató szerint a Chlorella ideális vegetáriánusok és olyan személyek számára is, akik a napi szükséges fehérje mennyiségét nem húsokból, hanem növényi forrásokból szeretnék beszerezni.
  • Antioxidáns-hatású vegyületeket, köztük napjaink egyik leghatékonyabb antioxidánsának tartott alfa-liponsavat és aminosavakat is találunk a Chlorellában.
  • Dr. Minchinori Kimura Chlorella-kutatásai során úgy találta, hogy az algában 10%-os az RNS és 3%-os a DNS mennyiség, ami a legmagasabb nukleinsav-arány az ismert táplálékok között!
    A japán kutató szerint a rendszeres Chlorella-fogyasztás segíthetne az emberi sejtekben a sérült genetikai anyag javításában, ezzel párhuzamosan pedig védené az egészséget és lelassítaná az öregedés folyamatát.
    A nukleinsavak jelentősen megnövelik a Chlorella táp- és terápiás értékét! A Chlorellában nagy mennyiségben megtalálható nukleinsavakról kimutatták, hogy hasznos adalékanyagok számos különböző egészségügyi probléma esetén, beleértve a szív- és érrendszeri betegségeket, májbetegséget, vesebetegséget, cukorbetegséget, magas vérnyomást, ízületi gyulladást, emésztési zavarokat, szöveti mérgezést, bőrproblémákat és erősítik az immunrendszert is.
Vélemények
Alga fogyasztóktól

Kérem vegye figyelembe: az eredmény nem garantált és egyénenként eltérhet!

Kispál Ödön - Győr
„Több betegem is kérdezte már, hogy milyen természetes úton-módon tehetné rendbe az évek során a dohányzással tönkrevágott tüdejét. Az algákat ajánlottam nekik, az alga ugyanis mindenre hat a szervezetben amire kell!”
info@alga.bolt.hu
Rendelés:
06 70 / 7733 682