A cukorbetegség és a magas vérnyomás az egész világon népbetegségnek számít. Magyarországon a felnőtt lakosság közel negyede küzd a betegségekkel járó tünetekkel, és kellemetlenségekkel – köztük sokan nem is tudva arról, hogy betegek. Ugyanis a magas vérnyomás, és a cukorbetegség sokáig nem okoz komoly panaszokat – hiszen a szervezet hozzászokik a fokozatosan emelkedő értékekhez –, de az elhanyagolt, kezeletlen betegség időközben számos testrész, vagy szerv visszafordíthatatlan károsodását okozza.
A Spirulina alga biológiailag aktív hatóanyagai, és összetétele miatt számos kedvező élettani hatást fejt ki a szív-, és érrendszerre.
A fehérjék az élő sejtek egyik legfontosabb strukturális alkotói. A fehérjék amellett, hogy energiát szolgáltatnak, élettani szempontból számos funkciót látnak el. A fehérjék lehetnek szerkezeti fehérjék, enzimek, antitestek, szállító fehérjék és számos egyéb funkcióval is rendelkeznek. Közreműködnek a vázizomzat (körülbelül 25%-a fehérje), a bőr, a csontozat, valamint a kötőszövet kialakításában. Enzimek alkotói - amelyek részt vesznek az anyagcsere-folyamatokban, a motorikus funkciókban, légzésben, a transzportfolyamatokban. Az immunrendszer működésében részt vevő immunglobulinok szintén fehérje természetű elemek.. A fehérjék felépítésében 20-féle aminosav vesz részt, melyből kilencet a szervezet nem képes előállítani, így a táplálékkal kell bevinni őket. Ezek az esszenciális aminosavak: izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán, valin és gyermekkorban a hisztidin. A felszívódott aminosavakból a szervezet, a májban, rövid idő alatt ismét felépíti saját fehérjéit. Ez a fehérjeépítés csak akkor lehetséges, ha valamennyi szükséges aminosav egyidejűleg van jelen. [01.]
A szervezet két zsírsav kivételével bármilyen zsírsavat képes előállítani. A linolsavat és linolén savat külső forrásból kell felvennünk a táplálékainkkal - ezért ezeket esszenciális zsírsavaknak nevezzük. Mindkettő többszörösen telítetlen zsírsav. Ezekből az esszenciális zsírsavakból a szervezet - szabályozó molekulákat épít, melyek befolyásolják a vérnyomást, a véralvadék kialakulását, a vér lipid koncentrációját, az immunválaszt, a gyulladásos reakciót és sok más folyamatot. Ezen kívül a sejtmembrán struktúrájának kialakításában is részt vesznek. A Spirulina alga egyike azon kevés ételeknek, amelyek természetes gamma linolénsav (GLA) tartalommal rendelkeznek.A Spirulina a GLA mellett az Omega 3, 6 és 9 zsírsavakat is tartalmaz, és ezek közül különösen magas a Omega-3 zsírsavak arány. Ezeknek az esszenciális zsírsavaknak a közismert gyulladáscsökkentő hatásuk van.
A Spirulina alga fogyasztásával javul a vér lipid összetétele, normalizálódik a koleszterin szint, csökken a szérum LDL szintje és csökken a vérnyomás – ezzel segít megelőzni a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulását (például: stroke), és a vérerek elmeszesedését. [02.]
Japán kutatók szerint a Spirulina alga fogyasztása segít megakadályozni a metabolikus szindróma okozta - érfalakat károsító - endoteliális rendellenességek kialakulását.
A metabolikus szindróma olyan anyagcsere eltérések összessége, amely növeli a 2-es típusú diabetes mellitus (cukorbetegség), és a kardiovaszkuláris (szív-, és érrendszeri) megbetegedések kialakulásának esélyét.
A fejlett országokban évről-évre növekvő tendenciát mutat a túlsúly és az elhízás gyakorisága. (az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 65,7%-a túlsúlyos és 30,6%-a elhízott ,Magyarországon a férfiak 58%-a, a nők 61,7%-a túlsúlyos, míg a férfiak 9%-a, a nők 15%-a súlyosan elhízott.) Erre azért lenne fontos több figyelmet fordítani, mert az elhízás olyan metabolikus elváltozásokat okoz, amelyek magas vérnyomást, magas vércukorszintet és kóros vérzsír-összetételt eredményeznek. A kialakult kockázati tényezők együttes jelenléte pedig nagyban megnöveli a koszorúér-betegség, a stroke („gutaütés”) és a cukorbetegség kialakulásának esélyét. A Spirulina alga fogyasztása csökkenti a szérum triglicerid-, és koleszterin-szintjét, megakadályozza az érelmeszesedés kialakulását, és a cukorbetegeknél pedig javítja a vércukor értékeket. [03.]
Egy a közelmúltban elvégzett állatkísérlet során – amelynek az eredményeit a The Nutritional Science and Vitaminology Journalban tettek közé – nyulaknál magas koleszterin tartalmú étrendet alkalmaztak heteken át, majd 8 hétig az egyik csoportot 1%-nyi, a másik csoportot 5 %-nyi Spirulinával etették. A vizsgálatból kiderült, hogy az 1%-nyi Spirulinát kapó állatok vérében 26 %-al csökkent az LDL koleszterin szintje, míg a több Spirulinát kapó állatok vérében 41 %- al csökkent az LDL szint. A szérum koleszterinszint, és triglicerid szint szignifikáns csökkenéséből arra következtettek, hogy minél több Spirulinát fogyasztunk, annál több előnyt fogunk kapni. A kutatók azt is felismerték, hogy a Spirulina tartalmú táplálék kiegészítők csökkentik az arterioszklerózis mértékét és megelőzhetik az azt követő stroke kialakulását. Bár a klinikai vizsgálatokat még mindig állatokkal végezték, de a kapott eredmények rámutatnak, hogy a Spirulina fogyasztás fordíthat a rossz étrend által okozott károkon.
A Spirulina energianövelő hatásairól még nem készült konkrét klinikai vizsgálat, de megnézve a kémiai összetételét: a kiemelkedően magas fehérje-, vitamin-, ásványi anyag-, antioxidáns-, esszenciális aminosav-, és zsírsav- tartalmát – nem csoda, ha rendszeres fogyasztása rengeteg energiával tölti fel a Spirulinát alkalmazó embereket. Dr. Mehmet Oz receptje szerint 1 teáskanál Spirulina port kell elkeverni 3,4 dl lime lével – majd jégkocka tartóban téve le kell fagyasztani. Egy-egy kocka elfogyasztása egészséges lendületet biztosít – ugyanis a Spirulina és a lime leve javítja a teljesítményt, növeli az energia szintet, segít a cukor sejtekből való kiürítésében – és mintegy „ébresztőt” fúj anyagcserénk számára.