Agyműködés javítás Spirulina algával

Javítsd az agyműködést és a memóriádat spirulina algával!

Az algák Hoek és munkatársai (1995) szerint olyan változatos felépítésű, egysejtű vagy soksejtű, oxigént termelő fotoszintetikus élőlények, melyeknek nincs gyökerük, levelük, szöveteik. Az algák a földi élet legfontosabb alapját jelentik, hiszen a szárazföldi vizek és vizes területek, a tengerek, és az óceánok algái termelik a földi oxigénkészlet körülbelül 60%-át. Nélkülük – a kialakuló oxigénhiány miatt – a földi élőlények nagy része elpusztulna. Az algák sok szempontból az élővilág legváltozatosabb élőlényei. A legapróbb algák a 0,5 μm-es pikoalgák, a legnagyobbak az 50-100 m-es Macrocystis-fajok . A legszélsőségesebb körülmények között is előfordulhatnak: sós és édes vizekben, hó-,és  jégfelületeken, a hőforrásokban és a talajban és egyes sziklák felső rétegében. 

A Spirulinát - 16.-ik századból származó történelmi források alapján - már a maják és az aztékok is rendszeresen felhasználták táplálkozási célokra.  Az aztékok csónakjaikból sűrű szövésű háló segítségével gyűjtötték a víz felszínén lebegő  Spirulinát. Az így begyűjtött zöld masszát a parton 3–4 cm vastagságú rétegben kiterítették, a napon megszárították, majd kenyérbe -lepénybe töltve ették. 

A Spirulina egy kék-zöld algafaj, ami a nevét az 5-7 csavarulatból álló spirálos alakjáról kapta. Mintegy 5–10-szer nagyobbak a baktériumoknál, osztódással szaporodnak, laza kapcsolatú csoportokban (telepekben) élnek. Fontosabb természetes előfordulási helyei a trópusi és szubtrópusi, magas karbonát-tartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben találhatók: Afrikában, Ázsiában, valamint Közép- és Dél-Amerikában. Az algákat ma ipari méretekben, tápsókkal kellően ellátott medencékben is termesztik. Ennek oka az, hogy az algák adott területre vetített biomassza-, szárazanyag- és fehérje, valamint hatóanyag hozam tekintetében lényegesen felülmúlják a magasabb rendű élelmiszer-, takarmány- és gyógynövények hasonló paramétereit. Az algák kis összenergia ráfordítással, térfogatukhoz képest nagy mennyiségű szerves anyagot képesek rövid idő alatt előállítani, ennek köszönhetően pedig alkalmasak a biológiailag hasznos, értékes anyagok nagy mennyiségben történő gyors előállítására. A Spirulina egyike a legismertebb termesztett tengeri algáknak. Ismeretes, hogy még a NASA űrhajósai is Spirulina algákból előállított készítményeket fogyasztottak, táplálkozási és gyógyászati értékei miatt. [01.]

A Spirulina táplálkozás-élettani jelentősége

A Spirulina alga töretlen népszerűsége kedvező táplálkozás-élettani hatásainak köszönhető:

  • Száraz tömegének közel 70% -a teljes fehérje, Tartalmazza az össze biológiailag aktív aminosavat.
  • esszenciális zsírsav-tartalma kiemelkedő:linolsav (LA), alfa-linolénsav (ALA), gamma-linolénsav (GLA), eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA)
  • Magas vitamin-, és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Ásványi anyagok:kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, szelén, cink. Vitaminok:tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantoténsav (B5), piridoxin (B6), C, E, K, folát, kolin
  • magas antioxidáns- tartalommal bír

A Spirulina alga hatása az agyra

Sok betegség kialakulásában játszanak szerepet a szabad gyökök és az általuk okozott oxidatív stressz.Az életfolyamatok során a szervezetbe jutó oxigénből fiziológiás körülmények között is keletkeznek szabad gyökök, kóros körülmények között pedig a képződésük még fokozottabb. A szabad gyökökre jellemző, hogy külső pályájukon párosítatlan elektron kering. A hiányzó elektron pótlása a nagy fontosságú molekulák oxidációjával járhat-, ezt a káros folyamatot oxidatív stressznek nevezzük. Oxidatív stressz hatására megnő a sejtek érzékenysége, és sérülékenysége, ami betegségekhez vezethet.Az agyban levő idegsejtek foszfolipid membránjai nagyon érzékenyek a szabad gyökök támadásaira.

A szabad gyökök által okozott kár együtt járhat a szellemi tevékenység romlásával, a demencia kialakulásával, és az Alzheimer kórral. A szervezet minden sejtjében három olyan enzim van jelen, amelyeknek az a feladata, hogy kordában tartsa a szabad gyököket. Ezek a szuperoxid-dizmutáz, a kataláz, és a glutation -peroxidáz. Ezek az enzimek elektront adnak át a hiperaktív szabad gyököknek   és ártalmatlanítják azokat. A Spirulina úgy védi meg az agyat a szabad gyökök károsító hatásaival szemben, hogy megnöveli két enzim – a kataláz és a glutation-peroxidáz – aktivitását. Fontos tudni, hogy ellentétbenaz egyszerű antioxidánsokkal - amelyek egyetlen szabad gyök semlegesítése után inaktívvá váltak - ezek az enzimek mindaddig folytatják a szabad gyökök semlegesítését, amíg el vannak látva a megfelelő vitaminokkal és ásványi anyagokkal.

A Spirulina alga ellenállóbbá teszi az agyat az öregedéssel szemben. Az öregedés során megnő a szervezet antioxidáns igénye – mivel az antioxidáns hatású enzimek már kevésbé aktívak. Ha lassítani szeretnénk ezt a folyamatot az egészséges táplálkozás, és egészséges életmód folytatása mellett sokat tehetünk  kívülről bevitt antioxidánsokkal is – emiatt a Spirulina alga fogyasztása az agy öregedésének lassítására különösen ajánlott.

Spirulina alga és az Alzheimer kór

Az Alzheimer-kór egy gyógyíthatatlan, progresszív neurodegeneratív betegség, amelynek jellemzőit 1907-ben Alois Alzheimer írta le először. A betegség során az agyszövet nagyfokú atrófiája lép fel; úgynevezett amiloid plakkok alakulnak ki bizonyos agyterületeken, és neurofibrilláris kötegek is megjelennek. Ezek a plakkok béta-amiloidnak nevezett fehérjéből állnak, amely az agyban természetes módon termelt fehérje, az úgynevezett amiloid-prekurzor fehérje apró darabkája. [02.]

A béta-amiloid rendszerint lebomlik és kiürül a szervezetből, de ez az életkor előrehaladtával már nem történik meg olyan hatékonysággal. Az agyat egy olyan vér-agy gát veszi körül, ami meggátolja, hogy bármilyen káros tényező a vérből az agyba kerüljön. Vizsgálatok kimutatták, hogy a vér-agy gátat az életkorral összefüggésben álló károsodások oly mértékben meggyengítik, hogy a fibrin és más fehérjék az agyba szivároghatnak. Az agyba bekerülő fibrin egyesül az ott lévő béta-amiloiddal és ott vérrögöket alkot. Ezek a vérrögök a vér áramlását akadályozzák - gyulladásokat okoznak, hozzájárulva az agy károsodásához és a memóriavesztéshez.

A Spirulina alga hatásos lehet az Alzheimer-kór kialakulása ellen is, mert csökkenti a béta-amiloid fehérjék szintjét az agyban. Kutatások során bebizonyosodott, hogy azok a kísérletben résztvevő állatok, amelyek több Spirulinát fogyasztanak – magasabb pontszámot értek el a memória-, és az agy működésének tesztelésekor. Azt is kimutatták, hogy az algák csökkentik a stroke által okozott agykárosodás mértékét. Ez a Spirulina gyulladáscsökkentő hatásával összefüggő bonyolult mechanizmussal magyarázható, amelynek eredményeképpen a vér képes lesz eljutni a stroke-kal érintett agyterületre, megakadályozva ezzel a sejthalál kialakulását.

A Spirulina alga triptofán- tartalma javítja a memóriát, és kedvezően hat az idegrendszerünkre

A Spirulina alga rendszeres fogyasztása javítja a memória teljesítőképességét – serkenti a kognitív képességeket, stimulálja az agyat és az idegrendszert. Csökkenti a feszültséget, stabilizálja a hangulatot, oldja a stressz okozta szorongást. Mindez egyik fő összetevőjének – a triptofán nevű esszenciálisaminosavnak köszönhető. A szervezet triptofán szintje közvetlen hatással van az érzelmeinkre, a hangulatunkra, és stresszre adott válaszunkra. Segíti az alvást, támogatja az agy-, és az idegrendszer működését, és fontos szerepe van a melatonin nevű hormon termelésében is. Segítségével megelőzhető az álmatlanság, a szorongás és a depresszió. 

A szervezetben felszívódva szerotoninná (boldogsághormonná) alakul, ami köztudottan felel a boldogság - érzetünkért. Az esszenciális aminosavak a szervezet életfolyamataihoz nélkülözhetetlenek – és mivel ezeket a szervezet önállóan képtelen előállítani, így azokat kizárólag csak a táplálkozással tudjuk biztosítani. A Spirulina is kiváló triptofán forrás.

A Spirulina alga neuroprotektiv hatása

Az akut és krónikus idegrendszeri károsodások kezelésének egyik lehetősége a neuroprotekció. (A neuroprotektív hatás az idegsejteket védő, neurodegeneratív folyamatokat lassító hatás.) A neurodegeneratív megbetegedéseket esetén nemcsak a gyógyszerek jelenthetnek megoldást, hanem a táplálékaink alapvető alkotóelemei is - hiszen ezek is rendelkezhetnek neuroprotektív sajátosságokkal.

Nemrég derült fény arra, hogy a Spirulina alga egyike azon táplálékoknak amelyek –gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásánál fogva -   neuroprotektiv hatással rendelkeznek– így jól alkalmazható olyan- a kognitív rendszerrel kapcsolatos betegség megelőzésére, és kezelésére – mint Parkinson-kór, Alzheimer kór. skizofrénia, vagy a súlyos agyrázkódás utáni szövődmények. A legfrissebb tudományos kutatások szerint a különböző káros nehézfémek az agyban lerakódva, és a méreganyagok toxinjai szintén kognitív betegségekhez vezethetnek.

A Spirulina alga magas klorofill szintjének köszönhetően segít megszabadulni a nehézfémektől és a toxinoktól – javítja az agyműködést, és megvédi az idegsejteket.

spirulina agyműködés koncentráció memória agyserkentés Alzheimer-kór